Thursday, 12 June 2014

Jom masak: Gulai Nenas Tumis Darat


Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Antara masakan favourite saya adalah berasaskan nenas.... Uuhhh... Memang terbaeklah.... Antara masakan nenas yang saya suka adalah nenas masak belacan... Tapi...itu menu Pahang... Kali ni kita kongsi gulai tumis darat...menu asli dari Kedah.

Bahan-bahan yang diperlukan adalah:

1 biji nenas
Ikan talang atau udang pun sedap jugak
1 paket serbuk kari ikan
1/2 biji kelapa (santan) ikut kepekatan yang kita nak. Jangan terlalu pekat.
Garam dan gula secukup rasa.

Bahan tumis:
Bawang besar @ bawang kecil
Bawang putih
Halba campur
daun kari

Bawang dimayang halus.

Cara memasak..

Kenapa dikatakan tumis darat? Sebab cara memasak tidak ditumis.

Mula-mula... Masukkan sedikit air ( lebih kurang 1/2 cawan air) ke dalam periuk. Masukkan serbuk kari.... Biarkan mendidih hingga masak..


Masukkan sedikit santan... Biarkan hingga mendidih. Masukkan nenas... Biarkan mendidih seketika... Masukkan ikan masin ( ikan talang masin yang terbaik... Kalau tak ada... Apa-apa ikan masin pun ok lah...) . Masukkan santan selebihnya, sedikit gula... garam ikut sesedap rasa. Bila dah masak... Tutup api...



Kemudian, the best part.. Bahan,-bahan tumis ditumis berasingan. Biar garing sedikit... Curahkan ke dalam periuk. Kemudian.. Tutup periuk itu untuk mengekalkan aroma. Sedia untuk dihidangkan.


yum... yum..yum..

Selamat mencuba


No comments:

Post a Comment