Friday, 6 June 2014

Jom masak: Gulai Rebung dengan Ayam..

Assalamualaikum dan salam sejahtera....

Satu lagi resepi yang hendak saya kongsikan hari ini adalah Gulai Rebung dengan ayam... Haa... Ini adalah resepi asli negeri Kedah. Untuk makluman pembaca.... Kalau orang Kedah cakap nak masak gulai... Maksudnya masak kari lah... Ok...faham? ( Kalau kat Raub.... Gulai tu maksudnya masak tempoyak). Hehehe...


Bahan-bahan yang diperlukan adalah:

1/2 atau satu ekor ayam
Rebung ( sesuka hati anda... Hehehe)

1 1/2 bungkus serbuk kari ayam/daging ( dibancuh dengan air panas menjadi pes)
2 sudu besar kerisik ( dibancuh sekali dengan serbuk kari)
Santan ( dari 1biji kelapa)
3 btg serai dititik

Bahan untuk menumis:
1/2 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia (anggaran)
Bahan- bahan ni di potong halus

Sedikit kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang, daun kari

Garam, gula secukup rasa
Ajinomoto

Cara membuatnya:

Tumis bahan tumis hingga naik bau. Masukkan pes kari. Biar masak seketika, kemudian masukkan air lebih kurang 1/2 cawan... Biarkan sampai kering.... Tujuannya nak memastikan kari tu masak. Masukkan rebung... Masak seketika. Kemudian baru masukkan santan. Masukkan ayam. Masukkan garam.. Sedjkit gula dan ajinomoto. Jangan lupa masukkan serai yang dititik.
Dah masak... Angkat dan hidangkan.

Mak saya selalu ingatkan saya... Kalau masak ayam atau daging... Letak bunga cengkih... Bunga lawang... Kulit kayu manis.
Kalau masak ikan... Tak payah letak.... Ganti dengan halba campur.

Selamat mencuba resepi asli dari Kedah... :)

No comments:

Post a Comment