Assalamualaikum dan Salam Aidilfitri 2017M /1438H...
Sekarang... Mood nak menulis resepi.... Biasalah... Raya setahun dua kali.. jadinya, resepi yang nak dikongsi ni secara tak langsung.. hanya di masak dua kali setahun.... Resepi apa???.. :D... Saya nak share resepi gulai daging... Mesti ada yang tertanya tanya... Kenapa gulai daging???... Sebenarnya... Di Kedah, ketupat palas dicicah dengan gulai daging bukan dengan rendang.
Gulai daging untuk buat cicah ketupat berbeza dengan gulai daging kawah... Atau gulai daging yang kita biasa makan dengan nasi.
Oleh sebab ketupat selalunya dibuat di musim perayaan... Itu yang jadi masak gulai ni hanya dua kali setahun ( semasa Aidilfitri dan Aidiladha).
Jadi, untuk mengelakkan daripada saya bertanyakan soalan yang sama kat emak saya... Macamana nak masak gulai daging ni... Jadi, saya longgok jelah resepi ni kat dlm blog ni kan.. hihihi.. dan kebetulannya.... Gulai daging cicah ketupat tahun ni mendapat pujian pulak dari tetamu.... :D.. so... Jom tengok resepi di bawah:
Resepi Gulai Daging Cicah Ketupat
Bahan:
1kg daging lembu
1/2 kg hati, limpa, paru
4-5 bungkus serbuk gulai daging
3 sudu besar kerisik
1/2 sudu besar garam
5-6 batang serai (dipotong halus)
Santan pekat ( anggaran 250 ml)
Minyak masak (untuk menumis)
Bahan menumis:
2 labu bawang besar
Bawang putih
Kulit kayu manis, bunga cengkeh, bunga lawang, daun kari
Caranya:
1. Daging dan organ dalamannya dipotong halus(dadu)
2. Setelah dibersihkan... Digaul bersama dengan serbuk kari..
3. Masukkan kerisik... Dan gaulkan sekali.
4. Masuk dan gaulkan juga dengan serai.
5. Tumiskan bahan menumis..
6. Setelah bawang kekuningan.. masukkan campuran daging tadi...
7. Masak sampai pecah minyak.
8. Kemudian, masukkan santan.
9. Setelah daging empuk, dan kuah telah pekat.. tutup api, dan masukkan garam secukup rasa.
10. Sedia untuk dimakan.
# gulai dalam bahasa Kedah bermaksud masak kari.
# tips untuk dapatkan gulai daging yang sedap: kena campur dgn organ dalaman seperti yang dinyatakan.. perut lembu... Tak sesuai ya...
No comments:
Post a Comment