Kulit tembikai
4-5 ekor Ikan kembong
3-4 Asam keping (secukup rasa)
2 camca besar gula ( sesuaikan rasa)
Garam
Belacan (sedikit)
Daun kesum
Bunga kantan
*Bahan rebus:
5 biji cili kering
1sudu teh ketumbar
1 sudu teh beras
********************
*2 labu Bawang besar
*2 ulas bawang putih
*Kunyit ( hidup atau serbuk)
* semua bahan di atas di kisar halus.
Kulit tembikai dikupas dan dipotong kecil ( sebab lambat empuk)
Masukkan semua bahan kisar, asam keping, daun asam pedas, bunga kantan, 2 sudu besar gula. Masak sampai empuk. Masukkan ikan. Tutup api. Masukkan garam secukup rasa.
Baru masukkan... Tunggu sampai kulit tembikai empuk |
Dah masak... Ikan terlajak masak pula... Hancur sikit. |
Kali ni saya tak masukkan bunga kantan dengan daun kesum. . Sebab tak ada. Belacan pun tak letak sebab ada orang yang pantang belacan 😁.
Komen:
ikan terlebih masak.
Terlebih pedas. Agaknya jenis cili kering yang pedas sikit. So. . Next time.. Kita improve lagi...
Saya jarang masak asam pedas kedah ni... Bila balik kampung baru ada peluang belajar masak dengan mak. Sebab kat kampung.. Ramai tukang makan... 😁😁
No comments:
Post a Comment