Friday, 4 January 2013

Resepi Asli Kedah: Sayur geti masak lemak

Tau bagaimana rupa pokok geti? Inilah rupa pokok geti. Kat tempat lain.. tak tau pulak namanya... sebab selama berada di Raub.. rasanya belum lagi terjumpa pokok nih...

 Untuk resepi ini, bahagian pucuk daun digunakan... bunga pun enak  dimakan sekali.



 Istimewanya masakan ini, setelah dibersihkan..(dibasuh ) daunnya perlu disimpulkan.


Jadi seperti ini.



Kalau ada daun yang terlerai dari batangnya... boleh jer dicampurkan dengan daun-daun yang telah disimpulkan.



Setelah siap, masukkan santan kedalam periuk beserta dengan daun yang siap disimpulkan. Didihkan, biar sehinggah hampir empuk baru masukkan bunganya, sebiji telur ( kalau digantikan dengan udang hidup pun boleh), garam secukup rasa, secubit gula, dan akhir sekali.... masukkan kepala santan... siap untuk dimakan.




No comments:

Post a Comment